Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek; koffie drinken met! In de Mediacentrale zien we dagelijks vele mensen voorbij komen. Sommigen werken er al jaren, anderen komen regelmatig op bezoek. In de nieuwe rubriek ‘Koffie drinken met..’ gaan we in gesprek met de mensen van de Mediacentrale. We trappen ‘m af met Matthijs Kluis, die regelmatig te vinden is op de tweede verdieping. Wat hij daar doet, lees je hieronder!

Een nieuw gezicht in de Mediacentrale: Matthijs Kluis. Voor we je het hemd van het lijf vragen, willen we van je weten: hoe drink je je koffie?

Zwart!

Echte mannen drinken zwarte koffie; wordt geregeld! Wie ben je, wat doe je en waar kom je vandaan?

Oorspronkelijk kom ik uit Zuidlaren. Via omzwervingen in Delft en Baarn ben ik sinds kort weer terug in het Noorden als heuse ‘Onnenaar’; inwoner van Onnen. Mijn vriendin en ik wilden terug naar het noorden van Nederland. Vanuit 2ndSense kreeg ik de kans om, samen met collega Jeroen Reessink, een vestiging in Groningen te starten. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Bij 2ndSense ben ik consultant Systems Engineering *. Naast die rol bekleed ik sinds april ook de rol van vader.

*Wil je weten wat dat precies inhoudt? Lees dan het blog over 2ndSense.

Zo, zo, een hele verantwoordelijkheid! Hoe ben je bij 2ndSense terecht gekomen?

In Groningen ben ik gestart met de studie Management, Economie en Recht aan de Hanzehogeschool. Ik fietste indertijd regelmatig van Zuidlaren naar Noordlaren en kwam dan langs vakantiepark ‘De Bloemert’ in Midlaren. Daar waren ze drukdoende het park te vernieuwen en ik werd daar enorm door getriggerd. Het leek me fantastisch om projectleider van zo’n project te zijn.

Na het behalen van mijn MER propedeuse ben ik daarom Civiele Techniek gaan studeren in Delft. Een leuke opleiding, maar diehard berekeningen maken was niet wat ik mijzelf in de toekomst zag doen. Toen ik de Master ‘Construction Management Engineering’ tegenkwam, vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Deze Master bood een goede mix van technische inhoud en management. Toen ik was afgestudeerd ging ik aan de slag bij Arcadis. Een leuk bedrijf, maar heel groot. Ik wilde meer impact hebben op de processen en dichter op de klant zitten. Via via kwam ik in aanraking met 2ndSense, dat toen alleen nog een kantoor had in Veenendaal. 2ndSense werkt nu een jaar met holacracy, een organisatiemodel gebaseerd op zelfsturing. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en vrijheid om je werk zo in te richten zoals jij dat wilt en voor mij maakt dat het werken bij 2ndSense nog leuker!

Waarvoor kunnen mensen bij je aankloppen?

Voor een kop koffie! Ik wil graag weten wie er allemaal in de Mediacentrale werken. Verder weet ik als consultant natuurlijk veel over Systems Engineering. Ik denk dan ook graag mee als mensen willen weten hoe ze hun project slimmer en efficiënter kunnen aanvliegen. Dat kan variëren van een groots project als de Aanpak Ring Zuid tot een veel kleiner project, waarbij Systems Engineering uitkomst biedt. Ik krijg er energie van als het me lukt de vraag achter de vraag te achterhalen en zo te ontdekken hoe we nóg meer waarde kunnen toevoegen.

Leuk om te horen, Matthijs. De koffie is bijna op, nog één brandende vraag: wat is je favoriete plek in de Mediacentrale?

Ja, dat is toch wel de Centrale Hal. Die ruimte! De industriële look en de hoogte maken indruk. Met de opening van ons kantoor hebben we een wedstrijd catamaran in de hal gezet met een mast van tien meter hoog; het ding viel alsnog in het niet bij de immense grootte van de hal.

Kennismaken met Matthijs? Je vindt ‘m op de tweede verdieping van de Mediacentrale!