Maak kennis met onze nieuwste culinaire aanwinst: Marije Woesthoff

Een man, vier kippen, een hond en een kat, dat is zo ongeveer de ‘gezinssituatie’ van Marije Woesthoff, onze nieuwste aanwinst in de keuken van WAAR. Deze vrolijke kokkin komt oorspronkelijk van de Utrechtse Heuvelrug, maar is verliefd geworden op het Drentse landschap rondom Zuidlaren. Wil je weten wat haar specialiteiten zijn en hoe ze verzeild is geraakt bij WAAR? Lees dan gauw verder.

Marije Woesthoff

Self made cook pur sang

Hoewel Marije ontzettend goed kan koken, heeft ze geen opleiding tot kok gevolgd. “Ik heb Diermanagement gestudeerd in Leeuwarden. Na wat omzwervingen als accountmanager voor een groothandel in dierproducten en managementassistent bij een dierenartspraktijk, ging ik bij mezelf te rade waar ik nou echt gelukkig van word. Tja, toen kwam ik al gauw uit bij koken. Ik was zat van de computer en het zitten achter een bureau en besloot om voor mezelf te beginnen.”

Marije kocht een oude bakfiets en bouwde het gevaarte om tot de kookfiets. “De Kookfiets werd de naam van mijn bedrijf, hoewel die naam meer symbolisch was. Ik kookte de maaltijden namelijk in de Biotoop in Haren (een verzamelpand voor ondernemers actief in de kunst, ambacht en creatieve sector). Vervolgens gingen die maaltijden in mijn omgebouwde bakfiets en fietste ik er mee naar het transferium in Haren. Tussen vier en zes verkocht ik daar mijn maaltijden aan de mensen die terugkwamen van hun werk en zin hadden in een snelle, maar gezonde maaltijd.”

Gedoe met de gemeente

Helaas kreeg Marije gedoe met de gemeente. Ze had namelijk geen standplaats vergunning om haar maaltijden te verkopen op die plek. “Ik heb nog het argument aangevoerd dat ik niet op een vaste plek sta, maar rondfiets met mijn maaltijden en dus feitelijk aan het venten was, maar daar ging de gemeente niet mee akkoord.” Helaas moest Marije van de gemeente dan ook ‘stoppen met haar illegale activiteiten’. “Ik heb nog een tijdje een maaltijdservice gedaan vanuit huis, maar ik werd er niet vrolijker op. Ik moet mensen om me heen hebben. Nu stond ik de hele dag in mijn eentje thuis te koken en had ik alleen wat vluchtig contact met de mensen bij wie ik de maaltijden afleverde. Dat was niets voor mij.”

Marije Woesthoff

Marije achter haar Kookfiets.

Op zoek naar een WAARdig alternatief

En dus ging Marije – gelukkig voor ons – op zoek naar een alternatief. Dat alternatief vond ze al gauw in de vacature die WAAR had uitstaan. “Daarin stond dat ze op zoek waren naar een keukenprinses. Nou, ik schaar mezelf wel onder die categorie”, lacht Marije.

Het gesprek met Kim en Linda verliep soepel. “Na vijf minuten voelde het alsof we al jaren vriendinnen waren.” Ze overtuigde de dames al gauw met haar vrolijke aanwezigheid, haar enthousiasme én haar creatieve kookideeën. “Echte specialiteiten heb ik niet, maar ik maak het liefste hartige taarten en soepjes. Oh en vandaag heb ik mijn befaamde kaasmosterd-kroketjes gemaakt. We hebben ze aan een aantal bewoners van de Mediacentrale laten proeven en ze zijn goedgekeurd. Toch weet ik niet of ze wel op de nieuwe menukaart van WAAR komen, want het maken ervan is vrij arbeidsintensief, haha.”

Kookworkshops en festivals

Marije staat drie dagen in de week in de keuken van WAAR. Daarnaast doet ze vanuit haar eigen bedrijf dekookfiets.nl nog wel kookdemonstraties in winkels en staat ze nog wel eens op festivals met een bevriende kok. “Zo sta ik de ene keer in een keukenzaak op de meubelboulevard en de andere keer tussen feestvierende bezoekers van een festival – en vanaf nu dus ook in WAAR! Ik sta te popelen om al mijn ideeën voor (de kaart van) WAAR in de praktijk te brengen.”

Creatief en culinair wonder

Ben je op zoek naar een goed recept of naar iemand die een leuke kookworkshop voor jou en je collega’s kan verzorgen? Trek dit creatieve en culinaire wonder dan even aan haar koksjasje, ze heeft tal van leuke ideeën!

Marije, we zijn blij dat je het team van WAAR komt versterken en wensen je namens het hele team van WAAR en Waarborg veel (kook)plezier toe!

in Blog